fbpx

Tigern

av Gianina Carbunariu

Tigern

En helt vanlig stad i Europa. Mellanstor med ett historiskt centrum/med ett medeltida torg/, uteserveringar, duvor, förbipasserande, turister, hemlösa…En helt normal stad där allt går sin gilla gång när det plötsligt en dag inträffar något onormalt.  En tiger rymmer från djurparken.

Av denna verkliga händelse, då en sibirisk tiger skapade kaos i en europeisk stad, skapar den hyllade rumänska dramatikern Gianina Cârbunariu en rapp, lekfull och politisk berättelse om vår samtid.

Jag fascinerades av händelsen med tigerhonan och vad den säger om oss och vår rädsla för det främmande. Jag märkte snart att den så kallade främlingen räknades som det största hotet, en påhittad fara som vi enas att vara rädda för utan egentligen ha belägg. Och hur vår rädsla används mot de mest utsatta: de fattiga, immigranter, romer, de hemlösa, de psykiskt sjuka….. Jag valde mokumentären som konstform för att på mitt eget sätt visa att den verkliga världen är full av surrealistiska och absurda situationer. säger Carbunariu

Humoristiskt, ömsint och skarpt berättar Tigern om hur osäkerheten inför framtiden förändrar våra attityder och förhållningssätt till människorna runt omkring oss.

Tigern är det nystartade scenkonstkompaniet Jupither Josephsson Theater Companys första produktion. För regin står kompaniets konstnärliga ledare Sofia Jupither, mångfaldigt prisbelönad för uppsättningar på bland annat Stockholms Stadsteater, Kungliga Operan och Nationaltheatret i Oslo.

Föreställningssamtal 18 maj!

Efter föreställningen den 18 maj har du chansen att möte regissören Sofia Jupither, författaren Jerker Virdborg samt en av skådespelarna som medverkar i TIGERN. Bosse Lindquist, producent SVT Dokumentär, leder samtalet utifrån föreställningens tematik och kopplar det till vår egen vardag. Läs mer här.

I media

Idén bakom pjäsen är enkel och genial och uppsättningen i Sofia Jupithers regi är lika avslappnat publiktillvänd.
Svenska Dagbladet

Föreställningen är också så rörande och så vacker och passar i stort sett alla åldrar – ja, Jupither Josephssons Teaterkompanis första uppsättning, inte bara imponerar utan öppnar upp mot världen.
– Kulturnytt, Sveriges Radio P1

Tigern är en kort, smart och svart humoristisk pratpjäs
Dagens Nyheter

Uppfriskande pjäs om det djurliga och det mänskliga.
– Aftonbladet

På ett skarpt och underhållande sätt berättar den om hur människor agerar inför det som är annorlunda.
– Kulturbloggen

Underbart svart på ett roligt sätt. Men den är också rolig på ett svart sätt.
– UNT

”Tigern” har ett brännande aktuellt innehåll som kombineras med en spännande form. På teatern skrattar man, men efteråt är det som dröjer sig kvar kylan av ett samhällsklimat där temperaturen sjunker mot noll.Gefle Dagblad

Bildgalleri

Medverkande

Samarbetspartner: